Missa inte Maskin & Verktyg dagarna!

Välkommen till några fullspäckade dagar, fullt med kunskap, nyheter, kampanjer och mycket mer!

Missa inte Maskin & Verktyg dagarna!

4 tips för att skydda dina händer och fötter!

Hur gör du när det är dags att köpa ett par nya skyddsskor eller handskar?
Att bara gå fram och plocka hyllans snyggaste modell är sällan en bra taktik. Men om du följer våra 4 steg så kommer det garanterat bli enklare att göra ett bra val!

 

1. Se till att kraven uppfylls

Innan du väljer skyddssko eller arbetshandskar behöver du fundera på om det finns några specifika egenskaper som behöver uppfyllas. Beroende på vilken arbetsmiljö du vistas i, påverkas kraven för din skyddsutrustning.

  • Vilken nivå på spiktramp och tåhätta behöver din sko ha?
  • Behövs ESD-skydd?
  • Måste handskarna ha skärskydd eller stå emot kemiska ämnen?

Det finns mängder med egenskaper som kan behöva uppfyllas och för att du ska veta att du får med dig rätt produkt som uppfyller kraven finns vi på Maskin & Verktyg alltid redo att hjälpa till!

Utifrån vår egen erfarenhet är det många som inte vet vilka krav som gäller i sin arbetsmiljö. För att kunna ta reda på det erbjuder vi nu tillsammans med Ejendals en säkerhetsgenomgång, eller skyddsrond. Det är en spännande process som bygger på att vi tillsammans tittar på arbetsmiljön och vilka moment som utförs för att sedan utvärdera och ta fram vilka hand- och fotskydd er verksamhet behöver.

Vill du få hjälp med att se över behoven i din arbetsmiljö? Hör av dig!

Gävle - 026 - 51 51 10
Uppsala - 018 - 14 94 90
Västerås - 021 - 498 17 00

 

2. Vad skiljer en bra sko från en dålig?

En schysst arbetssko ska ha bra komfort och hålla hög säkerhet. För att skorna ska ge dig rätt stöd och hålla länge behöver de dessutom ha en bra uppbyggnad. Jag rekommenderar starkt att du investerar i ett par bra skor som du verkligen tycker om, du ska ju ändå gå omkring i dem varje dag!

Nedan kan vi se en sko från serien Exalter från Jalas. Här ser vi hur många lager som behövs för att bygga en bra och slitstark sko med hög komfort. Förutom en stabil uppbyggnad så har denna sko dessutom bra ventilation vilket vi personligen tycker är viktigt. Just Exalter är en serie som finns i flera utföranden, oavsett om du behöver en lågsko eller högre känga för vintern. 

jalas-exalter-arbetssko

När vi ändå är igång kan vi nämna några fler exempel på egenskaper som gör Jalas Exalter till ett bra val men som du även kan fundera kring när du ska köpa nya arbetsskor. 

  • Yttersula i nitril-gummi för bättre grepp på hala ytor
  • Aluminiumtåhätta skyddar bra och är betydligt lättare än stålhätta
  • Mjukt spiktrampskydd i PTC
  • BOA-system som i detta fall är placerad på sidan av skon
  • Stötdämpande sula som absorberar upp till 95% av energin

 

3. Skanna dina fötter och ge dem en trevligare vardag

Visste du att belastningsskador är en av de största arbetsmiljöproblemen i västvärlden? Först ska vi såklart se till att du får rätt sko men ibland räcker det inte för att dina fötter ska vara på topp. Jaha, så vad gör man då? Jo du åker till Maskin & Verktyg och ställer dig på Jalas FootStop skanner! Vi kan även genomföra detta på er arbetsplats.

arbetsskor sula jalas

Rätt sula kan göra stor skillnad för dina fötter, och det är precis det vi kan ta reda på med fotskannern. Har du höga, medel eller låga fotvalv? Vilken sula passar dig bäst?

En separat kvalitétssula från Jalas ger dig dessutom andra bra egenskaper som kommer göra fötterna glada.

  • Stötdämpande zoner både fram och bak
  • Lufthål som reglerar temperaturen
  • Extra stöd för hälen
  • Kontrollskena för bättre stabilitet
  • ESD som tar bort statisk elektricitet (tillsammans med ESD-godkänd sko från Jalas)

skosula med dämpning för hälen
Ta hjälp av någon av oss på Maskin & Verktyg så ser vi till att du slipper ha ont i fötterna!

 

4. Använd skärskyddshandskar!

Om alla använde skärskyddshandskar skulle vi spara många händer och sjukskrivningar varje år. En bra skärskyddshandske skyddar dina händer mot vassa kanter och föremål samtidigt som den är flexibel och bekväm att bära. Vi har märkt att det är många som bara förknippar skärskyddshandskar med yrken som hanterar glas och plåt, men det finns otroligt många andra situationer och anledningar där det kan vara bra att använda skärskyddshandskar.

Några exempel kan vara om du arbetar med:

  • Skärblad och knivar
  • Plåtdetaljer med skarpa kanter
  • Glas och flaskor
  • Byggnadsmaterial som virke, dörrpaneler, fönster etc.
  • Hårdplaster
  • Wellpap
  • Sten och tegel
  • VVS-komponenter
  • Motorer och transmissioner

 

Listan kan göras hur lång som helst på situationer då ett par skärskyddshandskar kan vara den avgörande faktorn om det blir bandage eller kaffe till eftermiddagsfikat. För att krångla till det lite så finns det flera olika klassningar (nivåer) att hålla koll på. Detta avgör hur stark (A-F) en skärskyddshandske är, där A är den lägsta nivån och F är den högsta. Vet du inte vilken klassning du behöver? Inga problem, fråga oss så hjälper vi dig gärna att välja rätt!



Vi kan summera den här listan med att konstatera att det finns mycket att hålla koll på kring säkerhet och vi förstår att det är många som inte orkar sätta sig in i detta, vilket då kommer medföra risker. Ta kontakt med någon av oss på Maskin & Verktyg så kan vi hjälpa dig och se till att du har rätt skydd till rätt arbetsmiljö!

Mvh Gänget på Maskin & Verktyg

Grymma erbjudanden under November!

arbetsskor och arbetshandskar guide

Nyhetsflöde

Visa fler
Stäng